×

Spierspectroscopie: Open MRI Zen ondersteunt (top)sporters

Een topsporter die goede prestaties wil neerzetten moet beschikken over wilskracht en een stevige portie doorzettingsvermogen. Enkel door zich voor de volle 200% in te zetten, kan hij het absolute topniveau behalen. Naast de trainingsijver zijn er ook nog de interne lichamelijke eigenschappen waardoor hij bepaalde fysieke prestaties kan leveren. Wat er precies in die genetische rugzak aan eigenschappen zit, kunnen sporters aan de hand van een spierspectroscopie of Muscle Talent Scan ontdekken in het Open MRI Zen.

Maar wat is het doel van zo’n spierspectroscopie? Wat gebeurt er precies tijdens zo’n onderzoek? Wat zijn de grote voordelen? En wat maakt van het Open MRI Zen de ideale plaats om een spierspectroscopie te laten uitvoeren?

Topsport: trainingsarbeid en genetische aanleg

Ons diagnostisch centrum Open MRI Zen is in het najaar van 2019 gestart met het aanbieden van de dienst MRI-spierspectroscopie. Het centrum slaat hiervoor de handen in elkaar met Prof. W. Derave en medewerkers van de Vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen van de Universiteit Gent. De innoverende techniek is gebaseerd op meer dan tien jaar intensieve research in de UGent. Maar wat is een Muscle Talent Scan nu precies?

Wat is het doel van een MRI-spierspectroscopie?

Het vertrekpunt van de Muscle Talent Scan is dat (top)sporters naast grote trainingsijver ook een portie genetische aanleg nodig hebben. En die laatste factor kan in kaart gebracht worden aan de hand van een MRI-spierspectroscopie. Het doel van dit onderzoek is nagaan of de genetische spierbouw van de sporter in kwestie goed (of minder goed) is om optimaal te presteren in de sportdiscipline die hij of zij beoefent.

Op basis van de resultaten – die na maximum 48 uur al beschikbaar zijn – kan men eventueel zijn of haar trainingsschema aanpassen om optimaal en vooral blessurevrij te trainen. Het hoofddoel is om na afloop van het onderzoek het genetische spierpotentieel van de sporter volledig te benutten.

Wat wordt er precies gemeten tijden een MRI-spierspectroscopie?

Spieren zijn opgebouwd uit een mix van trage en snelle spiervezels. Bij de meeste mensen is die verdeling evenwichtig, maar da’s niet altijd zo. Deze verhouding van vezels is erg belangrijk bij de verschillende sportdisciplines. Mensen met snelle vezels hebben meer snelheid en kracht, terwijl mensen met trage vezels beter gewapend zijn tegen vermoeidheid. Geboren sprinters hebben dus hoofdzakelijk snelle vezels, terwijl duursporters meer trage vezels hebben. Die verdeling is voor het grootste deel genetisch bepaald. Er kan dus weinig aan veranderen.

Tijdens een Muscle Talent Scan wordt de carnosineconcentratie in de spiervezels gemeten. Er wordt m.a.w. opgespoord wat de verhouding tussen de trage en de snelle spiervezels is in het lichaam van de atleet.

Vervolgens zal men de resultaten van de atleet vergelijken met een grote database van resultaten bij topatleten en de algemene populatie. Op basis hiervan kan men de genetische aanleg voor uithoudingsvermogen of explosiviteit in kaart brengen.

Wat zijn de voordelen van een MRI-spierspectroscopie?

Niet invasief

Men onderzoekt de binnenkant van je lichaam zonder dat men binnendringt in je lichaam. Het is dus niet pijnlijk.

Snel

Het onderzoek neemt slechts 30 minuten in beslag. De resultaten zijn al binnen de 48 uur ter beschikking om te verwerken.

Veilig

Er wordt bij een MRI-scan geen gebruik gemaakt van ioniserende straling wat bijvoorbeeld bij een röntgenfoto of CT-scan wel het geval is. Wanneer je blootgesteld wordt aan geconcentreerde ioniserende straling, bestaat de kans dat je lichaam minder goed beschadigde cellen kan herstellen. Goedaardige cellen kunnen mogelijks ook vernietigd worden door de straling. Maar bij een MRI-spiersceptroscopie loop je dit risico dus niet.

Betrouwbaar

Doordat de test in rust verloopt, worden dagvariabelen ten gevolge van vermoeidheid volledig uitgesloten.

Open MRI Zen

Open MRI Zen bedient (top)sporters op hun wenken. Ons private, diagnotisch centrum werkt nauw samen met sportartsen, orthopedisten, fysiotherapeuten en osteopaten waardoor we een snelle en kwalitatieve diagnostiek kunnen geven. Open MRI Zen biedt sinds dit najaar de Muscle Talent Scan aan.

Pathologie van het bewegingsstelsel

De diagnostiek van de pathologie van het bewegingsstelsel vormt ons focuspunt. Om een correcte diagnose te kunnen stellen, beschikken we over twee echozalen, een stillere gesloten MRI-scan en een open variant.

De spierspectroscopie

De Muscle Talent Scan gaat door in de ultrastille 35 MRI-scanner (Canon®). De patiënt neemt op zijn of haar rug plaats op de onderzoekstafel die extra breed is. Er wordt vervolgens ter hoogte van de kuit een MRI-onderzoek verricht. Ons centrum beschikt over een unieke scantechniek (UTE) die ons in staat stelt om de kleinste deeltjes van het lichaam te analyseren. Door beelden te genereren van structuren die anders moeilijk te bestuderen zijn, laten we niets aan het toeval over. De patiënt wordt zo op lange termijn niet geconfronteerd met onaangename verrassingen.

Om het nuttige aan het aangename te koppelen, kan de patiënt via de MRI Inbore Experience – Open MRI Zen is de eerste in Europa die over dit toestel beschikt – ondertussen een ontspannende film bekijken.

Ontspannen en huiselijke sfeer

Die ontspannen en huiselijke sfeer wil ons onderzoekscentrum over de hele lijn doortrekken. Patiënten worden hier op een erg persoonlijke manier ontvangen. Bij aankomst krijgen ze alle nodige info zodat ze weten wat er precies met hen zal gebeuren. En dat schept sowieso rust.

Snelle en kwalitatieve service

In veel ziekenhuizen moet een patiënt soms tot acht weken wachten alvorens hij mag plaatsnemen in de MRI-scanner. Ons centrum maakt er een erezaak van om elke patiënt binnen de week te onderzoeken. In bepaalde situaties mag de patiënt zelfs de dag zelf nog langskomen. Het hoofddoel blijft om patiënten op een snelle maar kwalitatieve manier te behandelen.

Verwerking van de onderzoeksdata

De onderzoeksdata verkregen met de MRI-spierspectroscopie worden beveiligd doorgestuurd naar het Muscle Talent Scan-Team (Prof. Derave, UGent) voor verwerking en vergelijking met andere data. Dit duurt 48 uur. Nadien krijg je een uitgebreid verslag met praktisch advies digitaal of per post toegestuurd. Het verslag kan ook verstuurd worden naar je trainer, fysiotherapeut, enzovoort.

Afspraak maken

U kunt terecht bij ons centrum voor een MRI-spierspectroscopie na het telefonisch maken van een afspraak. Dat kan via https://www.openmrizen.com/nl/contact.
De kostprijs voor de MRI-spierspectroscopie, de verslaglegging en het toesturen bedraagt 425 euro.

Benieuwd naar jouw genetische spierbouw? Meer informatie over de Muscle Talent Scan vind je hier.

Top